Sollicitanten

Solliciteren is een hele opgave. Zelfs al heb je actief gekozen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging, dan nog is solliciteren geen makkelijke opdracht.

Om jou als sollicitant wegwijs te maken in het sollicitatieproces, vind je hieronder een aantal tips en tricks die je verder op weg kunnen helpen.

Blijf je nog met vragen zitten, aarzel niet om via het contactformulier jouw vraag te stellen. We streven ernaar om jouw vragen binnen de week te beantwoorden.

1. De zoektocht naar een juiste job

Vaak begint hier de eerst moeilijke stap. Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar eigenlijk weet je helemaal niet wat je zoekt. Begin dan zeker met deze stap.

Maar hoe begin je hier nu aan?

2. Geschikte sollicitatiekanalen

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf zijn vacatures bekendmaakt. Idealiter ga je deze kanalen als sollicitant zelf ook gebruiken om zo veel mogelijk interessante functies te vinden. In de praktijk gebruiken veel sollicitanten echter maar een beperkt aantal kanalen. Hieronder zullen een aantal belangrijke kanalen beschreven worden. Ken je zelf nog een kanaal dat niet in deze lijst voorkomt? Aarzel dan niet om dit even te laten weten via het contactformulier.

3. Het curriculum vitae

Dit document vormt de sleutel in jouw sollicitatieproces. Een goed opgemaakt curriculum vitae is een droom voor elke selectieverantwoordelijke.  Jouw cv dient dan ook echt te fungeren als een visitekaartje met alle noodzakelijke informatie hierop genoteerd. Ook jouw eigen wensen zijn hierbij onontbeerlijk.
Zorg ervoor dat de selectieverantwoordelijke in één oogopslag de belangrijkste informatie mee krijgt.

 

4. De motivatiebrief

Hoewel dit document niet altijd wordt gelezen of soms maar vluchtig wordt meegenomen in de prescreening, is het van belang om hier toch voldoende aandacht aan te schenken. In het geval dat de selectieverantwoordelijke net heel veel belang hecht aan dit document, heb je alvast een streepje voor.

5. De telefonische screening

Vaak is deze screening heel onverwacht. Selectieverantwoordelijken hebben nog wat extra vragen of willen jou graag al eens aan de lijn hebben. Het kan daardoor zijn dat het gesprek op een heel lastig moment valt voor jou. Geef eerlijk mee dat je op dat moment niet kan spreken en vraag of je mag terugbellen. Spreek duidelijk af wanneer je dit zal doen en zorg ervoor dat je de afspraak correct volgt. Zet je even apart en zorg ervoor dat je een goede verbinding hebt. Kan je onmiddellijk antwoorden, ga dan opnieuw even apart zitten op een plaats waar je zeker een goede telefoonverbinding hebt. Dit maakt het gesprek net iets makkelijker dan wanneer er veel achtergrondgeluid is of de verbinding continu wegvalt.

6. De uitnodiging en de voorbereiding

Je wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Iedereen weet dat je als sollicitant geacht wordt om dit gesprek goed voor te bereiden. Maar het is niet altijd duidelijk welke voorbereiding de tegenpartij verwacht. Hieronder vind je een aantal onderdelen die je kan voorbereiden.

7. Het selectiegesprek

In dit gesprek zal je een aantal vragen moeten beantwoorden. In je voorbereiding heb je al gekeken naar wat belangrijk is voor de job. Probeer daarom de vragen te beantwoorden met voorbeelden van concrete situaties zodat je kan aantonen waarom je welk antwoord geeft. Zorg ook voor een beargumenteerd antwoord. Puur ja of neen antwoorden, komt weinig aantrekkelijk over.

8. Niet geselecteerd

Stel dat je het bericht krijgt dat je niet geselecteerd bent, dan is het belangrijk dat je nagaat wat hiervan de reden is. Bel met de selectieverantwoordelijke en stel gerichte vragen. Ga de feedback niet aanvallen, maar neem deze aan als zeer belangrijk. Mogelijks krijg je nog zeer waardevolle tips mee zoals welke opleidingen interessant zijn om te volgen of waar je best nog een beetje extra ervaring in opdoet.

Bedank de selectieverantwoordelijke voor deze feedback.

9. Het assessment

In sommige bedrijven of organisaties zit er een assessment vervat in de selectieronden. Een assessment kan je niet volledig voorbereiden, maar het is wel interessant om te weten wat je kan verwachten en welke kleine onderdelen je wel kan voorbereiden.