2. Geschikte sollicitatiekanalen

a) VDAB-website

Dit is één van de meest uitgebreide databases waarop je vacatures kan terugvinden. Voor bedrijven is dit namelijk een gratis kanaal om hun openstaande functies te communiceren aan sollicitanten. Je kan via een aantal zoekfuncties gericht gaan kiezen welke jobs je in jouw lijst wenst terug te vinden.
Voordeel: veel vacatures
Nadeel: veel sollicitanten maken van dit kanaal gebruik

 

 

b) Vacaturekanalen online en via geprinte media

Voorbeelden hiervan zijn Indeed, Stepstone, Monster, Vacature en Jobat. Bedrijven dienen te betalen om cv’s te kunnen ontvangen en vacatures te plaatsen. Dit maakt dat er minder bedrijven zijn die hiervoor kiezen, al blijft dit toch één van de meest populaire kanalen. Je kan vaak rechtstreeks solliciteren via een simpele druk op de knop.
Voordeel: ook hier vind je nog veel vacatures terug
Nadeel: hoewel minder, gaat er toch nog een hele groep sollicitanten dit kanaal ook gebruiken tenzij je vacatures gaat zoeken in vaktijdschriften. Dan heb je hier minder "concurrentie".

 

 

c) Interim- en/of selectiekantoren

Je kan jouw cv in één keer aan verschillende bedrijven overmaken. Je krijgt reeds een screening bij hen zodat je reeds feedback kan vragen vooraleer je bij hun klant op gesprek mag. Bovendien kunnen zij jou extra informatie over de werkgever bezorgen die je anders mogelijk niet zou ontvangen. Vaak is het interessant om bij een aantal van deze kantoren ook persoonlijk langs te gaan zodat je ook meer bent dan een zoveelste sollicitant.
Voordeel: je bereikt er onrechtstreeks veel potentiële werkgevers mee en het kantoor kan jou echt verdedigen
Nadeel: veel sollicitanten maken hiervan gebruik. Bovendien heb je eerder weinig controle over de door jou doorgestuurde documenten. Het kan best zijn dat je ergens gaat solliciteren en je van het bedrijf te horen krijgt dat ze jouw cv al in bezit hebben via kantoor x of y. Vraag daarom uitdrukkelijk om jouw cv niet te verspreiden zonder dat je daar weet van hebt.

 

 

d) Website van het bedrijf

Dit is interessant als je al redelijk gericht gaat solliciteren. Je kan vaak nagaan bij de overkoepelende vakvereniging welke bedrijven aangesloten zijn. Van daaruit kan je potentiële werkgevers oplijsten en nagaan via hun website of zij op dit moment openstaande vacatures hebben.
Voordeel: je krijgt direct een zicht op heel wat werkgevers binnen jouw vakgebied en bovendien wordt deze manier door minder sollicitanten gebruikt
Nadeel: dit is een meer tijdrovende manier om te solliciteren tenzij je heel gericht op zoek gaat naar een bepaalde werkgever

 

 

e) Solliciteren via netwerksites

De bekendste professionele netwerksite is LinkedIn, maar ook Facebook wint aan belang bij bedrijven om hun vacatures te verspreiden. Je kan niet enkel kijken wie er in je eerste netwerk zit om na te gaan of zij weet hebben van vacatures, maar nog belangrijker is de tweede cirkel, namelijk de mensen die jouw contacten kennen, kunnen je verder helpen om een job te vinden. Bovendien kan je dit kanaal ook gebruiken om eens te luisteren hoe hij of zij de werkgever ervaart. Zo kom je interessante informatie te weten die je kan gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek.
Voordeel: je activeert jouw netwerk wat ook in professionele contacten interessant kan zijn. Werkgevers hebben in een aantal functies trouwens ook een voorkeur voor netwerkers. In een aantal functies ligt de kans op succes via deze weg ook hoger.
Nadeel: je moet jezelf hierin een beetje trainen want uiteindelijk dien je via je eerste netwerk mensen te gaan overtuigen om contact- en informatiegegevens te verkrijgen van je tweede netwerk.

 

 

f) Spontaan solliciteren

Je kan een aantal bedrijven opzoeken die mogelijks geen gepubliceerde functie hebben. Je stuurt cv en motivatiebrief op en belt hen enkele dagen later eens op. Dit is een manier die verrassend veel succes kan hebben. Namelijk, niet heel veel sollicitanten doen dit zo en bovendien, het kan zijn dat een bedrijf een discrete functie heeft openstaan of die dag net beslist om een extra medewerker te zoeken. Je bent er als eerste bij en de werkgever heeft het gevoel dat je iemand bent met zin voor initiatief.
Voordeel: weinig “concurrentie” en je kan al heel wat competenties aantonen door deze manier van solliciteren
Nadeel: je moet jezelf hierin toch een beetje trainen en bovendien kan deze methode tijdrovender zijn al gaat ze op termijn vaak meer succes bieden