7. Het selectiegesprek

Een sollicitatiegesprek is geen verkoopsgesprek. Zowel de selectieverantwoordelijke als jijzelf gaan na of jullie een match vormen op vlak van de functie, het team, de leidinggevende en het bedrijf. Leg daarom de zaken uit zoals ze ook daadwerkelijk zijn. Uiteraard leg je de klemtoon op wat goed liep, maar vertel gerust ook iets waarbij het minder liep en leg uit wat je hieruit geleerd hebt. Dit komt oprecht over en geeft ook aan dat je kritisch naar je eigen werk durft kijken.

Ik hoor sollicitanten vaak zeggen "in een sollicitatiegesprek moet je liegen of op zijn minst de waarheid wat aandikken". Dit is een compleet fout uitgangspunt. Heeft de selectieverantwoordelijke dit door, dan kom je niet meer verder in aanmerking wegens niet eerlijk. Heeft die het niet door, dan val je vroeg of laat toch door de mand eens je bent gestart. Pas je niet bij de job of het team, dan pas je er ook niet in, jammer genoeg, maar zo simpel is het ook gewoon. Met andere woorden, lieg niet en houd je bij de feiten zoals ze zijn. Wees duidelijk, maar zorg ook voor bescheidenheid.

Een sollicitatiegesprek is normaal gezien een dialoog. Krijg je informatie of kom je informatie te weten tijdens het beantwoorden van een vraag, maar je wil hier meer over weten, vraag dan of je ook een vraag mag stellen. Selectieverantwoordelijken krijgen hierdoor het gevoel dat je oprecht interesse hebt.

Wat als je een moeilijke vraag krijgt: Je mag gerust aangeven dat je de vraag niet makkelijk vindt. Indien nodig, vraag eventjes bedenktijd, maar zorg er wel voor dat je de vraag sowieso beantwoordt. Als het een inhoudelijke kennisvraag is, kan je nog altijd voorstellen dat je de informatie gaat opzoeken en dat je deze de volgende dag zal bezorgen.
Geef je een antwoord, zorg er dan telkens voor dat er een redenering achter zit. Zelfs als je totaal de mist ingaat, heb je toch punten gescoord door een redenering op te bouwen en merkt de selectieverantwoordelijke dat je analytisch kan denken.

Als het over jouw persoonlijkheid gaat, zorg er dan zeker voor dat je heel eerlijk antwoordt. Je valt anders toch door de mand eens je start op de job en dan kan een ontslag zeker om de hoek loeren.

Als de selectieverantwoordelijke jou vraagt of je zelf nog met vragen zit, stel dan jouw voorbereide vragen. Kwamen deze reeds aan bod, geef dit dan aan zodat duidelijk is dat je echt wel voorbereid aan de tafel kwam.

Bij het beëindigen van het gesprek, bedank de selectieverantwoordelijke voor zijn of haar tijd. Heb je nog meer goesting gekregen om bij dit bedrijf te starten, vermeld dit dan ook en leg heel kort uit waarom dit zo is. Ook dit vormt een belangrijk pluspunt want de selectieverantwoordelijke merkt dat je gemotiveerd bent en ook waarom. Dit idee blijft altijd een beetje hangen als de selectieverantwoordelijke verslag uitbrengt, zeker ook omdat dit bij het afsluiten van het gesprek hoort. Maar ook hier, blijf bij de waarheid!