9. Het assessment

Een assessment bestaat vaak uit volgende onderdelen:

  • intelligentietesten
  • persoonlijkheidstesten
  • postbakoefening
  • interview
  • rollenspel


 

Het assessment neemt vaak minstens een halve dag en soms zelfs een volledige dag in beslag. Belangrijk is dat je de dag voordien op tijd gaat slapen. Drink zeker niets van alcohol zodat je geest volledig tot rust kan komen.
Sta 's morgens op tijd op zodat je ontspannen kan vertrekken.

 

 

a) Intelligentietesten

Hier kan je niet echt iets voor voorbereiden. Je kan altijd eens aan een interimkantoor vragen of je eens dergelijke testen kan afleggen zodat je een idee hebt van jouw score. Vaak liggen scores wat in dezelfde grootorde.

 

 

b) Persoonlijkheidstesten

Dit zijn vaak interessante testen voor jezelf. Je krijgt meer inzicht in jezelf en kan zo beter begrijpen waarom je soms op bepaalde manieren handelt. Zorg ervoor dat je deze eerlijk invult. De computer kan echt wel detecteren wanneer je de wenselijke antwoorden geeft. Het zijn vaak moeilijke testen omdat je soms moet kiezen tussen stellingen die allemaal of soms geen van allen bij jou passen. Deze testen zijn hier ook met een bedoeling zo opgemaakt.

 

 

c) Postbakoefening

Dit is een oefening die heel wat competenties test zoals organisatietalent, prioriteiten stellen, beslissingen nemen en hoe je onder tijdsdruk fungeert. Het lijkt niet altijd relevant maar dit is een zeer belangrijke test voor selectieverantwoordelijken. Neem deze oefening dan ook echt ter harte. Je kan deze niet voorbereiden, wel kan je eens nagaan hoe je in het verleden reageerde op een zeer drukke agenda en wat jou hielp en wat de chaos alleen nog maar deed vergroten.

 

 

d) Het interview

Dit is meer gericht op vaardigheden en attitudes dan op kennis. Zorg ervoor dat je jouw werkverleden nagaat en nakijkt hoe je in welke situatie reageerde. Zorg ervoor dat je zeker nagaat wat in de functie belangrijk is en probeer zelf eens na te gaan hoe jij zou reageren in mogelijke situaties die bij de job horen. Ook hier dien je nog eens duidelijk de motivatie na te gaan en deze zeer concreet te maken.

 

 

e) Het rollenspel

Ook dit is een belangrijke test binnen het assessment. Hier dien je vooral jezelf te zijn want in realiteit ga je ook naar jouw natuur werken. Vaak krijg je voorbereidingstijd. Gebruik deze vooral om de gekregen situatie en vraag duidelijk te analyseren zodat je weet hoe je het rollenspel verder moet sturen. Vlak voor je begint, adem je best nog eens diep in en uit om je voldoende te ontspannen. Neem desnoods nog een extra slokje water. Zo kan je de situatie zeker aan.